Laat voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding.

Hippocratus

Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het is wel de basis voor een gezond lichaam.
Wist je dat voedingsstoffen die je niet kunt verteren of waar je allergisch voor bent heel veel stress geven in je lichaam? Daar heeft het lichaam dan ook een hele klus aan om het weer te verwerken, maar inmiddels komt er weer een nieuwe lading voeding aan die je eigenlijk niet kunt verdragen. Je kunt je voorstellen dat daar dan ook veel energie naar toe gaat en je voor je dagelijkse dingen weinig energie over houd. Ook je nachtrust moet eraan geloven, raar is dat toch? Je bent zo moe en toch kun je niet slapen! Dan is de cirkel rond en zul je steeds minder energie krijgen, hormonen raken uit balans, misschien wel depressieve gevoelens krijgen of hyperventilatie, overgewicht, hart en vaatziekten. Ook het hart heeft het namelijk zwaar. Daarnaast kunnen er lichamelijke klachten ontstaan zoals buikpijn, hoofdpijn, diarree of juist verstopping. Eigenlijk 90% van de klachten, welke dan ook, zijn gerelateerd aan je voeding. Daar komt nog bij dat als je lichaam het zo zwaar heeft om alle verkeerde voeding te verwerken, er veel vitamines en mineralen gebruikt worden. Je kunt je voorstellen dat je op langere termijn een tekort aan vitamines en mineralen krijgt en dan gaat het lichaam echt protesteren. Angst en paniek aanvallen en uitvalverschijnselen zijn daarvan een voorbeeld. Waar komt dat dan weer vandaan? Rustgevende medicatie wordt vaak door artsen en doktoren ingezet. Misschien wordt tijdelijk niet werken en voldoende ontspannen geadviseerd, omdat de oorzaak niet gevonden is.

Misschien denk je nu, wat een onzin. Ik eet gezond, drink voldoende, ga elke week naar de sportschool dus daar ligt het echt niet aan. Maar is dat zo? Eet je echt gezond?
Ten eerste wil ik je vertellen dat kant-en-klare producten uit de supermarkt bewerkt zijn en veel slechte vetten (transvetten), smaakversterkers en suikers, melk en soja bevatten. Als je een allergie hebt kun je daar in ieder geval niet tegen, maar het is voor niemand goed of gezond, waardoor je ook een allergie kunt ontwikkelen.
Neem zo veel mogelijk de buitenste paden van de supermarkt met verse producten. Gebruik geen pakjes en zakjes, daar zit echt veel rommel in. Eigenlijk alles wat verpakt is, is bewerkt. Probeer dan ook zoveel mogelijk zelf te bereiden, dan weet je wat erin zit. Leer en blijf etiketten lezen. Wat er gisteren niet in zat kan vandaag toegevoegd zijn. Het heeft tijd nodig om je levensstijl te veranderen, maar het is niet onmogelijk!

Wat kan je doen?

Meer weten?

Wil jij meer weten over gezond eten en of je misschien tekorten of allergieën hebt? Dan zeg ik: “Meten is weten!” Doe de EMB test zodat je weet hoe je ervoor staat en dan gaan we samen op zoek wat je kunt doen en laten om je klachten te verminderen.