In plaats van een bouillonblokje in de soep of in sausjes kun je deze pasta gebruiken. Je kunt het ook makkelijk gebruiken als smaakmaker bij het roerbakken. In deze pasta zitten geen smaakversterkers en andere toevoegingen die niet goed voor je zijn. Ook kun je snel een kopje bouillon maken met deze pasta. Er zit wel veel zout in, maar nog lang niet zoveel als in een bouillonblokje of soep pakje. Bovendien gebruik je Himalayazout of zeezout in plaats van keukenzout. Keuken zout is namelijk geraffineerd; slecht voor je bloedvaten en het verhoogt je bloeddruk enorm. Het is even werk, maar dan heb je voorlopig ook genoeg om overal in te gebruiken en het is wel een jaar houdbaar!

Wat heb je nodig

Het totaal van hierboven is 790 gram groenten en kruiden, dus:
790 x 12%=94,8 gram zout.
Dit kan natuurlijk verschillen, dus weeg je groenten nauwkeurig om de juiste hoeveelheid zout te bepalen.

kruiden pasta dille rozemarijn smaakmaker gezond

Aan de slag

Was alle groenten en kruiden en maak ze zo droog mogelijk in een vergiet of sla centrifuge. Nu weeg je de groenten nauwkeurig. Onthoud het gewicht.
Maak alles fijn in een keuken machine of blender. Eerst een klein laagje, dan steeds toevoegen, anders blijft het hangen of de blender komt er niet door. Als je alles goed fijn hebt, voeg je 12% Himalayazout of zeezout toe.
Dus als je 750 gram groenten en kruiden hebt, voeg je 90 gram zout toe.
750 x 12% = 90 gram. Ga er nog even goed door met de staafmixer om het zout te verdelen.
Zorg dat je schone potjes hebt om het in te bewaren in de koelkast. Je hoeft dus niets te verwarmen om de potjes houdbaar te maken.

Dit is een voorbeeld. Je kunt natuurlijk de groenten ook zelf samenstellen, of eruit laten waar je niet van houdt. Gebruik wel smakelijke groenten en kruiden, want daar gaat het natuurlijk om. Bloemkool bijvoorbeeld, voegt niet zoveel aan de smaak toe. Wat erg belangrijk is dat je de groenten nauwkeurig weegt en daarvan 12 % Himalaya zout of zeezout gebruikt.

Tip: Verwerk een mooi potje met deze pasta in een pakketje met het recept erbij en je hebt een uniek cadeautje!

Heel veel succes en eet smakelijk.