Glutenintolerantie komt door een slechte vertering van gluten, bij een te weinig of afwezig enzym DPP lV, wat granen en gluten afbreekt. Gluteneiwitten zijn lijmachtig en houden het brood bij elkaar. Ook geeft het rek aan het brood. Door het veredelen van tarwe zit er meer gluten in de moderne tarwe. Doordat tarwe overal in verwerkt wordt, krijgen we ook veel gluten binnen, wat tot glutenallergie kan leiden. Spelt is minder bewerkt en heeft daardoor ook minder gluten. Gevolgen van glutenintolerantie zijn: 

De volgende klachten kunnen duiden op slechte vertering van gluten:

Coeliakie kan het gevolg worden van glutenintolerantie. Daardoor worden de darmvlokken aangetast of zijn zelfs geheel verdwenen. Het gevolg daarvan is dat voedingsstoffen slecht worden opgenomen, dus de voedingstekorten zijn groot. Dit betekent een levenslang glutenvrij dieet. 

Waar zitten gluten in? 

Tarwe, spelt (wel minder en beter verteerbaar) gerst, mout, rogge, biergist, pasta, brood, gebak, noedels, crackers, granen, pannenkoeken, wafels, taart, koekjes, chips, sauzen, jus, bier en heel veel pakjes en zakjes.

Tip! 

Ga etiketten lezen, want in kant-en-klare producten wordt veel tarwe of soja in verwerkt en krijg je ongemerkt toch veel binnen. Ga zelf aan de slag zoals het vroeger ging: zonder pakjes en zakjes. Vul je keukenkastje aan met veel soorten biologische kruiden en je loopt veel gluten, tarwe en soja mis!

Wat zijn de alternatieven? 

Pasta vervangen door glutenvrije pasta.  Let op: geen soja, omdat dat je darmflora ook aantast. Bij de grotere supermarkten zijn verschillende pasta op basis van  bijvoorbeeld: gele linzen, erwten, rijst en dergelijke te vinden. 

Speltbrood (let op dat het tarwegluten niet vervangen worden door soja). Let ook op dat het spelt-gehalte minimaal 80 % is en dat er geen tarwe toevoegingen in zitten. Kun je spelt ook niet verdragen? Ga dan voor zuurdesembrood, teffbrood, haverbrood, boekweitbrood. Je kunt deze broden ook lekker zelf bakken!