Wat is lactose intolerantie? 

Lactose intolerantie is een allergie voor dierlijke melkproducten.  

Oorzaken

Het lichaam is niet in staat om lactose (melksuiker) af te breken. Om lactose af te breken is er lactase nodig die in de darmen wordt geproduceerd. Heeft het lichaam te weinig lactase, dan kan de lactose niet worden afgebroken. De aanmaak van lactase kan verstoord raken door darm problemen. Lactose intolerantie kan aangeboren zijn of zich later ontwikkelen.

Waar zit lactose in?

Lactose zit in melkproducten zoals; melk, karnemelk koffiemelk, chocomel, yoghurt, kaas. Ook geiten- en schapenmelk producten bevatten lactose, alhoewel die wel beter verteerbaar zijn dan lactose uit koemelk. Maar ook aan kant-en-klare producten wordt veel melk toegevoegd. Lees daarom altijd de etiketten. Omdat melk in veel producten is toegevoegd, krijgen wij veel lactose binnen. Daardoor kan er lactose intolerantie ontstaan, als de lactase-aanmaak in de darmen tekort schiet. 

Symptomen

– darmklachten
– buikpijn
– opgeblazen gevoel
– krampen
– misselijkheid
– winderigheid
– diarree
Ook kan lactose jeuk veroorzaken in bijvoorbeeld je armen of benen. Dit kan zo erg zijn dat je er ‘s nachts niet van kunt slapen en de huid stuk gekrabd wordt. 

Zijn er goede alternatieven?

Havermelk, kokosmelk, amandelmelk zijn plantaardige producten en kunnen koemelk goed vervangen als er vitamine B12 en calcium aan toegevoegd zijn. Zelf kefir yoghurt maken van plantaardige melkproducten is ook mogelijk voor degenen die graag yoghurt als ontbijt nemen.  

Kefir zet lactose om in zuur, lucht en een klein beetje alcohol. Het verbetert daardoor de lactosevertering. Kefir is rijk aan gisten en rechtsdraaiend melkzuur, bacteriën, vitamines, mineralen en probiotica. Bovendien is kefir licht verteerbaar, reinigt het de darmen, heeft het een genezende werking bij chronische ontstekingen in de darmen en luchtwegen. Het versterkt het immuunsysteem, en werkt ontslakkend. Ook is het een goed middel tegen maagkrampen, lever- en galaandoeningen, nier- en blaasontstekingen, zenuwziekten, buikklachten, diarree, bloedarmoede, huiduitslag en eczeem.
Kefir kan tevens helpen om trek naar ongezond voedsel te verminderen, doordat het lichaam beter gevoed is en ook meer in balans is. Kefir kan ook ter vervanging van moedermelk aan baby’s gegeven worden. Wel wordt het gebruik afgeraden voor vrouwen die zwanger zijn.