Een stukje achtergrond

Ortho komt van het Griekse woord Orthos en betekent ‘juist, recht of gezond’
Moleculair heeft betrekking op de molecuul. Dus orthomoleculair betekent gezonde moleculen. Onze cellen zijn opgebouwd uit moleculen. Ons lichaam inclusief onze organen, huid, haar, nagels zijn opgebouwd uit cellen, dus kun je nagaan hoe belangrijk het is om die cellen goed te behandelen.
Door orthomoleculair te eten voorzie je je lichaam van alle nodige voedingsstoffen, zonder het lichaam schade aan te brengen. Dat is belangrijk voor het vernieuwen van cellen en daardoor allerlei ziektes te voorkomen.

Hoe ga je dat aanpakken?

Bewust worden wat voeding met je doet is luisteren naar je lichaam. Als je bijvoorbeeld suiker eet, geeft dat even een opleving doordat je bloedsuikerspiegel omhoog vliegt, maar met dezelfde gang daalt je bloedsuiker zo ver zodat je eigenlijk weer suiker moet eten om weer even energie te krijgen. Daarom is suiker ook zo verslavend; wie kent het niet?

Kennis op doen wat juiste voeding is doe je door je te verdiepen in gezond eten, etiketten te lezen en zelf je eten te bereiden in plaats van kant-en-klare maaltijden en pakjes en zakjes te gebruiken. Gezonde voeding is meestal niet verpakt en de meeste gezonde voeding ligt dan ook in de buitenste ring van de supermarkt. Voordeel is dat het veel tijd bespaart met het boodschappen doen. Biologisch is het beste, dat heeft geen bestrijdingsmiddelen over zich heen gehad. Maar ik begrijp ook dat door de hogere prijs het niet voor ieders portemonnee is weggelegd. Probeer zoveel mogelijk biologisch te kopen, (bijvoorbeeld de kruiden) en als het kan ook groenten of vlees. Alle beetjes helpen immers.

Toepassen in je dagelijkse voedingspatroon is koken, roerbakken, grillen en de juiste ingrediënten gebruiken. Dat gaat niet van de ene op de andere dag en dat hoeft ook niet. Alle beetjes helpen! Hieronder heb ik een lijst voor je gemaakt hoe je ongezond kunt vervangen door gezond. Door iedere keer wat veranderen in je keukenkastje kom je er vanzelf. 

fruit groenten onbewerkt orthomoleculair

Wat kun je waarvoor vervangen om zo gezond mogelijk voedingspatroon te creëren?

Dit zijn 20 orthomoleculaire tips om je gezondheid te bevorderen. Dat hoeft niet in een keer, maar vervang er bijvoorbeeld elke week 5 en na een maand leef je al een stuk gezonder.

Idee: Samen met jou wil ik je keukenkastjes opruimen en ontdoen van schadelijke voeding.