Zin in iets lekkers en iets zoets? Zoek het niet in de ongezonde zoetigheden, maar bak voor jezelf deze lekkere, gezonde en vezelrijke koekjes. Met dit recept bak je er met gemak 15 en je kunt ze goed bewaren. Zo heb je binnen een mum van tijd koekjes voor een week en heb je dus altijd wat achter de hand, wanneer je behoefte hebt aan een tussendoortje. Op deze manier grijp je minder snel naar het ongezonde en zorg je ervoor dat je lichaam minder (voedings)stress ervaart! Deze havermoutkoekjes zijn knapperig aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. 

Ingrediënten

Hoe maak je het?

Meng boter en de suiker tot gladde massa. Voeg dan het ei en vanille extract toe, mix tot een mooi egaal mengsel.
De bloem, havermout, bakpoeder en zout toevoegen, mixen tot een mooi deeg. Het deeg is wat plakkerig.
Maak balletjes van het deeg en leg deze op een plaat of rooster met een vel bakpapier. Druk ze een klein beetje plat. 
Bak de havermout koeken in 15 minuten op 190 °C met boven en onderwarmte tot de randjes goudbruin zijn.
Bewaar de koeken in een afgesloten weckpot, daar blijven ze een week in goed.

Variëren

Dit recept is een goede basis voor havermout koeken, waar je goed mee kunt variëren. Zo kun je het basisrecept aanvullen met ongebrande, ongezouten noten, gedroogd fruit zoals cranberries, rozijnen, vijgen en dadels bijvoorbeeld. Je kunt ook appel of banaan drogen om te verwerken in de koeken. Met een beetje kaneel erbij krijg je dan een heuse appeltaart smaak!

Je kunt er ook voor kiezen om pure chocola toe te voegen of een grote schep rauwe cacao. Rauwe cacao bevat namelijk magnesium. Dit is een mineraal waar veel mensen een tekort aan hebben. 

Meer ideeën met havermout zijn hier te vinden.