Dure grap!
Omdat koemelk (waar lactose in zit) niet gezond is,vervangen we dat liever met plantaardige melk. Bijvoorbeeld havermelk dus! Maar dat is best prijzig. Rond de twee euro voor een liter, daar zit je al gauw aan. Daarom is het ’t proberen waard om het zelf te maken, want dan kun je voor vijftig cent bijna vijf liter melk maken!
Moet je nagaan: dat is dus twintig liter voor twee euro. Wel moet je nog wat toevoegingen meerekenen: een kwart theelepel zout en twee theelepels agave bij de melk, anders smaakt de havermelk erg leeg.
Maar hoe maak je nu zelf havermelk?
Zelf aan de slag
Eigenlijk is het best simpel. Je hebt 80 gram havermout nodig. Dat doe je in een afsluitbare pot met een liter water. Dat zet je een nachtje in de koelkast.
Heb je hier geen tijd voor of ben je gewoon ongeduldig? Dan kun je de havermout met water ook twintig minuten koken.
Daarna (na het weken of koken) doe je alles in de blender, voeg je zout en agave (Ahorn kan ook) en maak je het tot een glad geheel. Als het dan nog erg dik is, voeg je water toe, tot het zo vloeibaar is als gewone koemelk.
Als dat gelukt is, kun je de melk door een zeef, kaasdoek of theedoek halen, om de laatste klontjes eruit te krijgen. Wat je overhoudt is havermelk!
Variëren
Je kunt de havermelk ook opleuken! Je kunt bijvoorbeeld cacao of kaneel toevoegen of bessensap voor een fruitige smaak!